Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Fonksiyonel ormancılığın artı değeri olan Ekolojik Fonksiyon içerisinde bulunan Yüksek Koruma Değeri Taşıyan Alanlar işletme amacına ayrılacak ormanlarını tespit etmek , sınırlarını artırmak ,içindeki artı değerleri maksimum hale getirmek amacıyla Kestane , Defne ve Türk Fındığı çalışmalarına hızla devam ediyor.
Bölge Müdürümüz Sayın Fahri Sönmezoğlu'nun ''Nerde Artı değerimiz varsa bulunsun ve geliştirilsin buranın ihya edilmesi ve gelecek nesillere aktarılması için ne gerekiyorsa yapılsın.'' talimatları gereği tespit çalışmalarına Araç Orman İşletme Müdürlüğü sınırlarında devam edilmiştir.
Çalışmalar Türk Fındığına gönül vermiş ve bu konuda sayısız çalışmaları olan ; Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dr. Öğretim üyesi Sayın Şemsettin Kulaç liderliğinde, Basın ve İletişim Şube Müdürü Turan Küçük ve Boyalı Orman İşletme Şefi Mustafa Gürkan Tumbay'ın katılımlarıyla , Araç Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisinde bilinen Türk fındığı (Corylus colurna) yayılış alanı olan Sahipli arazide bulunan Güzlük köyü içindeki münferit fertler ile Hatip köyü içerisinde ve çevresindeki orman sınırları içerisindeki yapılan incelemelerde münferit , gurup ve küçük meşcere halinde yeni bireyler tespit edilmiştir. Bu Fındıkların çapları 10 ile 150 cm, boyları 5 ile 35 metre ve yaşları ise 10 ile 500 yıl arasında değişmektedir.
Çalışma ekibi bu alanın rehabilite edilerek koruma altına alınmalı fındık ağaçlarının lehine yapılacak bakım çalışmaları ve yeni dikimler ile fert sayısının artırılması sağlanarak yöre halkının kalkınmasına destek olunmalıdır. Anıtlar kurulu bilgilendirilerek anıt ağaç olabilecek fertlerin tescillerinin yapılması sağlanmalıdır. Ormanlık alan içerisinde bulunan fındık Meşceresinin 'Ekolojik Fonksiyon İçerisinde bulunan Yüksek Koruma Değeri Taşıyan Alanlar' içerisine alınmasını önermişlerdir.